16 noiembrie 2011

Steve Jobs - Cele 12 reguli ale succesului

Steve Jobs este unul din cei mai de succes antreprenori din generatia noastra. Povestea lui de succes este legendara iar acesta ne prezinta si noua  cele 12 reguli de succes.

1. Fa ceea ce iti place. Gaseste-ti pasiunea adevarata. Pentru a face o diferenta trebuie sa iubesti ceea ce faci. Singurul mod de a face o treaba foarte buna este sa iubesti ceea ce faci.

2. Fii diferit. Gandeste diferit.

3. Fa tot ce poti. Fa ce poti mai bine la orice munca. Nu dormi! Succesul genereaza mai mult succes. Ramai infometat dupa acesta. Angajeaza oameni cu pasiune pentru excelenta.

4. Analizeaza. De indata ce te alaturi sau incepi o companie, scrie o lista a punctelor tale forte si a punctelor slabe si a companiei tale pe o coala de hartie. Nu ezita sa inlaturi lucrurile sau "merele stricate" din companie.

5. Fii antreprenorial. Cauta dupa urmatorul lucru mare. Gaseste un set de idei catre trebuie sa fie rapid si decisiv actionate asupra si sari prin acea fereastra. Uneori, primul pas este si cel mai dificil, nsa trebuie sa il faci! Prinde curaj in a-ti urma inima si intuitia.

6. Incepe mic si gandeste mare. Nu iti face griji despre prea multe lucruri deodata. Ia o mana de lucruri simple pentru a incepe, iar apoi progreseaza la cele mai complexe. Nu te gandi doar la ziua de maine, dar si la viitor. 

7. Straduieste-te sa devii un lider de piata. Poseda si controleaza tehnologia primara in tot ceea ce faci. Daca exista o tehnologie mai buna la dispozitie, foloseste-o chiar daca nimeni altcineva nu o foloseste inca. Fii primul, si creaza un standard industrial.

8. Concentreaza-te asupra rezultatului. Oamenii judeca dupa performanta, asa ca concentreaza-te asupra rezultatelor. Fii un etalon de calitate. Unii oameni nu sunt obisnuiti cu un mediu in care excelenta este de asteptat. Fa reclama. Daca nimeni nu iti cunoaste produsul, nimeni nu il va cumpara. Fii atent la design. Designul nu este doar ceea ce parte si ceea ce se simte, ci este si modul in care functioneaza.

9. Cere feedback. Cere pareri de la oameni din diverse medii. Fiecare dintre ei iti va spune un lucru util. Daca esti deasupra piramidei profesionale, uneori oamenii nu iti vor da pareri sincere din frica. In acest caz, deghizeaza-te si sau cauta feedback din alte surse. Concentreaza-te pe cei care vor utiliza produsul tau - asculta-ti clientii mai intai.

10. Inoveaza. Inovatia distinge un lider de la un adept. Lasa-i pe angajatii tai sa faca 50% din munca ta de rutina, timp in care tu lucrezi la lucruri noi. Concentreaza-te asupra creatilor cu adevarat importante si pe inovatia radicala. Angajeaza oameni care isi doresc sa faca cele mai bune lucruri din lume. Ai nevoie de un o cultura orientata spre produs, chiar si intr-o companie de tehnologie.

11. Invata din esecuri. Uneori, cand inovezi, faci greseli. Cel mai bine este sa le recunosti repede si sa mergi mai departe cu imbunatatirea altor inovatii.

12. Invata in continuu. Exista intotdeauna un lucru pe care il poti invata. Invata de la clienti, partneri si competitori. Daca esti in parteneriat cu cineva care nu iti place, invata sa il placi - lauda-l si beneficiaza de la el. Invata sa critici deschis si sincer pe competitorii tai.

Regula de viata a lui Steve Jobs (1955-2011)


  • Mancam hrana care este facuta de alte persoane. Purtam haine cusute de alte persoane. Vorbim limbile care au fost inventate de alte persoane. Cred ca a venit timpul ca noi sa devenim folositori pentru omenire.
  • Trebuie mai des sa spunem altora despre ceea ce am facut. Bineinteles, nu fortat, altfel vei speria oamenii.
  • Am avut multe femei, dar cele mai bune intotdeauna au fost sotiile mele.
  • Eu – unul dintre putinii oameni, care stie, ce inseamna sa pierzi un sfert de miliard de dolari intr-un an de zile.
  • TV prosteste si ucide o multime de timp. Opreste-l si vei economisi cateva celule din creier. Dar fii atent, poti sa prostesti si in fata computerului Apple.
  • A fost o vreme cand am dormit pe podea la prieteni si strangeam sticle pentru a cumpara un burger vegetarian. Acum, dupa ce am primit actiuni si proprietati in valoare de cateva miliarde de dolari, viata mea s-a schimbat, dar nu eu.
  • Doar avand un scop, viata are sens si satisfactie. Acest lucru nu doar imbogateste sanatatea si longevitatea, dar si ofera un pic de optimism in vremurile dificile.
  • Nu exista o persoana de succes care niciodata nu s-a impiedicat si nu a facut greseli. Exista doar persoane de succes care au facut greseli, dar apoi au schimbat planurile, bazandu-se pe acele greseli. Eu sunt unul din acele persoane.
  • Exista o singura modalitate de a face un lucru bun – sa-l iubesti. Daca nu ai ajuns la asta, asteapta. Nu te grabi sa lucrezi.
  • Faptul ca voi muri in curand – cel mai important instrument care ma ajuta sa fac cele mai importante alegeri in viata.
  • Pot da afara o persoana, si apoi sa-l sun pentru a discuta un proiect si din nou sa-l angajez. Trecutul nu ma intereseaza, este important doar prezentul.

Antreprenorul pe internet - continuare - intrebari si raspunsuri.


Intrebari care macina publicul si raspunsul meu la ele:

I: Cat valoreaza un proiect online?
R: Orice valoreaza cat plateste un cumparator. In lipsa unui pret dat de achizitie, face fix  cat spune un evaluator autorizat ca face. In lipsa unui evaluator autorizat, fie iei de buna evaluarea proprietarului, fie  faci o evaluare personala (in care esti  dispus sa crezi).

I: Este Internetul viitorul in afaceri?
R: Nu stie nimeni. Internetul are rolul sau. Nu exista inca modele noi, afirmate, de a face bani online. Merge comertul traditional si merg metodele clasice de a monetiza. Pe langa asta, pentru unii merge sa creezi o afacere pentru a o vinde, iar pana acum asa s-au facut o buna parte din banii online.

I: Exista experti de business online?
R: Nu. Exista oameni care banuiesc cate ceva, stiu cate ceva, incearca ceva, reusesc uneori. Acesti oameni dau sfaturi, isi impartasesc experienta. Nu exista experti de business online pentru ca mediul e inca neclar. Cand se va aseza praful, vom vedea care din cei de azi au fost pe drumul cel bun.

I: Sa incep o afacere online?
R: Daca nu poti sustine o afacere offline, nu are sens sa te gandesti la una online. Partea buna e ca te costa (mai) putin sa incerci online. Se poate dovedi un exercitiu bun sau chiar o initiativa de succes. Nu ai cum sa afli daca nu incerci pe propria-ti piele.

I: Chiar au copiii astia atatia bani?
R: Nu. E mult abur, multa poveste, sunt putini bani care se invart online in Romania (deocamdata). Sansele sunt ca pustii de azi sa fie milionarii de maine, judecand dupa exemplele internationale si pustii de ieri din internetul romanesc, care au inceput sa se maturizeze (inclusiv financiar).

I: Din ce se vor face urmatorii bani?
R: Din munca de ani de zile, vanduta la pachet. Tot din asta s-au facut bani si pana acum. Putin din servicii, putin din comert. Daca spargi costul total in luni de munca, in salarii, riscuri, decizii proaste samd. o sa vezi ca nu se fac gramezi nejustificate de bani. Daca iti plac sumele fara explicatii, o sa fie senzational.

I: Online sau imobiliare?
R: Imobiliare, petrol, afaceri cu statul, auto, medical, FMCG. Sunt o gramada de domenii care aduc repede mult mai multi bani. Din nefericire, sunt mult mai concrete, nu te lasa sa visezi si nu sunt atat de senzationale. IT-ul si mediul online e inca la stadiul de tanara speranta si pariu cu viitorul (daca scoatem din cifrele totale, aparent mari, pe cele obtinute de marii operatori de telefonie/infrastructura de comunicatii).

Timpul decide cine reuseste si cine nu. E riscant sa iei de bune povestile despre afaceri, online sau offline, create pentru a alimenta masinaria de show-biz (paine si circ, noua generatie). La fel de riscant e sa comentezi pe seama unui subiect pe care nu-l intelegi/stapanesti, mai ales fara experienta contactului direct.

Pana se difuzeaza rezultatele, eu as zice ca e momentul sa ne apucam de munca. Indiferent ce vei face, vor fi mereu cei care vor rade, vor da cu piatra sau piciorul si vor comenta la nesfarsit. Eu ma consolez cu faptul ca stiu ca cei care vorbesc nu fac, iar cei care au realizat vreodata ceva semnficativ isi masoara atent cuvintele. Cred ca orice antreprenor veritabil stie ca zgomotul este muzica mediocritatii, ca pentru orice  lucru pe care-l poti face vei gasi 10 oameni care sa-ti spuna de ce sa nu-l faci sau cum sa-l faci mai bine, ca vorbele trec si doar faptele raman.

P.S "Dupa cum ati inteles vorba merge despre mediul de afaceri din Romania, inseamna ca in Republica Moldova situatia sta mai rau dar acesta nu este un motiv de a nu incerca caci situatia a fost si mai ra cu zece ani in urma"

"Micul Jobs"


Supranumit “Micul Jobs”, la numai 12 ani, americanul Thomas Suarez a fost invitat recent sa prezinte aplicatiile sale pentru iPhone, iPad si iPod, in cadrul renumitelor conferinte organizate sub egida TED. 
Baiatul, in camasa albastra, cu tableta in mana, casca cu microfon in jurul gatului si o mare siguranta de sine a impresionat intreg publicul, dand o lectie curajoasa, amuzanta si demna de luat in seama, relateaza Corriere della Sera.
In fata acestui tanar talent al tehnologiei, insusi Mark Zuckerberg (27 ani) s-ar putea simti batran si amenintat ca in curand va fi depasit.

A fost supranumit “Micul Jobs”
Thomas Suarez conduce deja o companie numita CarrotCorp, iar doua dintre aplicatiile sale, “Fortune Earth” si “Jieber Bustin”, se pot cumpara de la Apple App Store.
Pasiunea lui Thomas a fost dintotdeauna computerul, acesta fiind hotarat inca de cand mergea la gradinita sa dezvolte noi tehnologii.
In timpul prezentarii de la conferinta de la Manhattan Beach, care reprezinta unul dintre acele evenimente independente care au scopul de a impartasi o experienta tip TED (Technology, Entertainment, Design), nu a avut nicio emotie.
Regulamentul prevede ca fiecare invitat are la dispozitie maximum 18 minute sa-si expuna propriile sale idei inovatoare.
Mesajul tanarului american a fost clar: copiii, care vor sa cante la vioara, iau lectii de muzica, cei care vor sa joace fotbal, se inscriu intr-o echipa de fotbal. Dar ce fac acei copii care doresc sa programeze o aplicatie?
“Dezvoltarea de jocuri este foarte dificila, deoarece majoritatea nu stiu unde sa se adreseze. Si apoi nu sunt atat de multi parinti care au dezvoltat deja aplicatii”, subliniaza tanarul Thomas.
Marele sau idol nu putea fi altul decat Steve Jobs
Nu intamplator si-a numit compania CarrotCorp (morcov) si, inspirandu-se de la guru de la Apple, a fondat un club pentru dezvoltatorii de aplicatii in incinta scolii pe care o frecventeaza.
El a afirmat in cadrul discursului sau ca vrea sa creeze aplicatii mult mai multe si ca, in viitor, in afara de iOS de la Apple, intentioneaza sa se ocupe si de sistemul de operare Google Android.
“Lucrul cel mai important este insa faptul ca toate aceste cunostinte pot fi impartasite cu alti elevi”, concluzioneaza “Micul Jobs”.
Sursa: www.haker.md

15 noiembrie 2011

Antreprenorul pe Internet - continuare.

Antreprenorul pe Internet, o specie rara, intens mediatizata si luata mereu la bani marunti, este definit de afaceri online.

Trasaturi

- E tanar si poate intelege tehnologia.
- E tanar si n-a avut timp sa devina intelept sau macar rabdator.
- E tanar si vrea mult, insa nu poate stapani o afacere.
- E tanar si trebuie sa lucreze cu alti tineri, care au acelasi stil necopt si harbaret.
- Nu a avut timp sa invete management, nu a avut timp sa invete sa faca PR.
- Nu are prea multe modele la indemana, daca nu-i numaram pe lupii deveniti profesori de etica si business.

Situatie

- Trebuie sa-si dezvolte proiectele alaturi de o echipa scumpa si moldoveneasca.
- Trebuie sa-si finanteze visul  iar cand a intretine o firma cu 4 oameni mediu pregatiti costa 300 mii lei anual, are o mare problema.
- Rareori a dus un proiect la bun sfarsit, din lipsa de timp, oameni sau oportunitate.
- Lipsa de experienta in conducerea unei afaceri il costa.
- Il costa si lipsa de experienta in conducerea unei echipe de dezvoltare la randul ei neexperimentata.
- Activeaza intr-o piata mica, violenta, incomoda, trasaturi accentuate de saracie si specificul national.
- E presat sa realizeze ce si-a propus, in conditiile date.

Evaluare si valorizare

- Ziaristii vor sa stie cat valoreaza un business online, sunt avizi dupa cifre si senzatie.
- Antreprenorul isi evalueaza munca si inmulteste cu un coeficient (de subiectivitate+speranta+ochii lumii).
- Multimea aude cifrele si comenteaza  unii extaziati, altii infuriati, de obicei reactii extreme.
- Apar investitorii, cei care cumpara mult, platind putin dupa standardele internationale.
- Apar contestatorii, cei care spun ca piata e supraevaluata.
- Apar primii milionari, cei care vind pe cat face pentru investitorii straini.

Cand vine vorba de bani si de subiecte greu de inteles de public se ajunge la stiuatii cu iz de conflict, apar voci care comenteaza, dar si aplaudatori, imediat si scanteile.



Urmeaza continuarea, nu ma voi opri aici.


P.S. "Aceste cuvinte sunt preluate de la o alta sursa dar coincidenta faptelor si adevarul spus m-a facut sa le postez"

Aplicatii Gratuite care te ajuta sa-ti recuperezi telefonul sau laptopul pierdut

Pierderea smartphone-ului sau a laptopului este de neimaginat pentru majoritatea utilizatorilor. Primul lucru la care te gindesti atunci cind descoperi că ti-ai pierdut telefonul sau laptopul este costul acestuia, însă ulterior îti dai seama ca odată cu acesta ţi-ai pierdut datele de contact sau informaţii preţioase care nu pot fi înlocuite. Poţi evita să ajungi într-o astfel de situaţie folosind aplicaţii, gratuite, create special în acest sens.

1. Find My iPhone 

Aceasta aplicaţie este gratuită pentru utilizatorii de iPhone 4, 4S, iPad, sau ultima generaţie de iPod Touch. Cu aplicaţia Find My iPhone poţi să îţi localizezi telefonul pierdut sau furat folosind GPS-ul încorporat şi poţi şterge toate datele de la distanţă. Descarca aici

2. Where’s my Droid

Where’s my Droid se adresează utilizatorilor de smartphone-uri cu sistem de operare Google Android. Aplicaţia permite posesorilor să îşi găsească telefonul atunci cind au uitat unde l-au pus, chiar dacă e în modul silenţios. Folosind unul sau mai multe cuvinte cheie, utilizatorul poate reactiva soneria şi chiar creşte nivelul acesteia. Această aplicaţie permite găsirea telefonului atunci cind acesta este furat sau pierdut prin simpla trimitere a unui SMS. Telefonul va da un SMS înapoi cu localizarea sa. Descarca

3. Prey


Această aplicaţie gratuită ajută la recuperarea laptopul pierdut sau furat. Atunci cind laptopul este furat, acesta va transmite imediat poziţia sa. Dacă nu există o coenxiune la Internet aplicaţia va sta în standby pină cand va găsi o reţea hotspot la care se va conecta automat. Pentru a activa aplicaţia Prey, utilizatorul nu trebuie decât să trimită un mesaj de pe telefon sau de pe alt laptop. Cu această aplicaţie se pot captura imagini pentru a vedea ce se întâmpla pe ecran sau se pot captura imagini cu webcam-ul laptopului fără ca hoţul să ştie acest lucru. Descarca

4. Lookout 

O aplicatie adresata, atit utilizatorilor de termianle Apple, cit şi celor care folosesc telefoane Android. Aplicaţia protejează terminalele de eventuale atacuri informatice venite prin Wi-Fi, Bluetooth sau SMS. Lookout stochează datele sensibile de pe terminale într-un cont online şi poate localiza telefonul dacă este furat sau pierdut. Aplicaţia este gratuită, însă pentru a beneficia de toate funcţiile oferite utilizatorul trebuie să plătească 30 de dolari. Descarca

5. Plan B

Aplicaţie pentru utilizatorii de terminale Android. Aceasta este singura aplicaţie care permite utilizatorilor să o instaleze pe telefon după ce acesta a fost furat sau pierdut, lucru posibil datorită coordonării dintre Android Market şi contul Google. După instalarea aplicaţiei utilizatorul va primi coordonatele telefonul via email. Aplicaţia va urmări mişcările teleefonul şi va trimite emailuri cu poziţia sa actuală. Plan B nu permite ştergerea datelor de la distanţă, însă este util celor care nu aveau instalată nicio aplicaţie de securitate. Descarca

6. Lock it Tight

Lock it Tight localizeaza, urmareste, monitorizeaza si controleaza laptopul furat. Logandu-te pe site poti afla locatia laptopului, poti face screenshoturi, poti captura imagini webcam, iti poti transfera fisierele importante. De asemenea programul are si o functie de tip keylogger.
Versiunea gratuita are cateva limitari fata de versiunile Standard, Premium si Ultimate. Descarca

Sursa cu permisiunea:  www.itmoldova.md