15 iunie 2011

Învaţă să trăieşti.

Odată, un băiat străbătea cu barca un râu vijelios împreună cu o persoană în vârstă, care avea concepţii învechite. Acea persoană a cules o frunză din apă, s-a uitat la ea un moment şi l-a întrebat pe băiat dacă ştie ceva biologie. „Nu, nu ştiu”. Bătrânul i-a reproşat: „Fiule, ai pierdut 25% din viaţă”.

În vreme ce continua să vâslească, vârstnicul a lat o piatră de pe fundul bărcii. A întors-o în palmă, studiindu-i culorile, şi l-a întrebat pe băiat: „Fiule, ştii ceva despre geologie?”. Băiatul a răspuns cu sfială: „Nu, nu ştiu, domnule”. Bătrânul a spus: „Fiule, ai pierdut 50% din viaţă”.

Se apropia amurgul şi vârstnicul se uita pierdut la Steaua Polară, care începuse să strălucească. După ceva timp, l-a întrebat pe băiat: „Fiule, ştii ceva despre astronomie?”. Băiatul, cu capul plecat, a zis: „Nu, nu ştiu, domnule”. Bătrânul l-a dojenit: „Fiule, ai pierdut 75% din viaţă”.

În acel moment, băiatul a observat că stăvilarul uriaş cedase, iar torente de apă curgeau prin spărtură. Repede, s-a întors spre bătrân şi l-a întrebat: „Domnule, ştiţi să înotaţi?”. Bătrânul i-a răspuns: „Nu”. Atunci, băiatul i-a strigat: „Domnule, Dumneavoastră v-aţi pierdut viaţa în proporţie de 100% !”
Nu trebuie să înveţi toate metodele şi tehnicile vieţii. Dar trebuie să fii un elev bun la lecţia „a învăţa să trăieşti”, dacă ai de gând să conduci în mod dinamic. Deoarece a conduce înseamnă a învăţa să trăieşti cu adevărat.