15 iunie 2011

SFATURILE UNUI PRIETEN: Strategiile bogăţiei şi fericirii

autor: Valentin DOLGANIUC
Motto: „Cea mai bună modalitate de a-i ajuta pe cei săraci este să nu fii printre ei.”

Cum să câştigi înţelepciune

Există două moduri în care poţi să devii mai înţelept. Primul este să înveţi din propria experienţă de viaţă, iar al doilea – să studiezi viaţa celorlalţi.

Reflecţia personală

Examinează propriile experienţe de viaţă. Învaţă să reflectezi. Acesta este actul de analiză a evenimentelor din viaţă cu scopul de a învăţa din ele. Acest proces se numeşte „rebobinarea filmului”.

Evenimentele din viaţa ta sunt una dintre cele mai bune surse de informaţii. Nu trebuie doar să fii un călător, să treci pur şi simplu prin viaţă. Trebuie să câştigi ceva zilnic. Fii atent la ceea ce se petrece în jurul tău, încât să poţi înregistra totul în conştiinţă.
Este un timp şi un loc pentru orice. Există momente în care acţionezi şi momente în care reflectezi. Majoritatea oamenilor nu pot găsi timp pentru o reflecţie serioasă. Suntem foarte ocupaţi, neglijăm această componentă extrem de importantă a formulei succesului.

La sfârşitul zilei, poţi petrece câteva momente în care să reflectezi ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă: unde ai fost, ce ai făcut, ce ai spus. Analizează ce a dat rezultate şi ce nu, ce vrei să repeţi şi ce vrei să eviţi. Încearcă să-ţi reaminteşti evenimentele cât mai viu posibil. Aminteşte-ţi culorile, aspectele, sunetele, conversaţiile şi experienţele.

Experienţa poate deveni valoare, monedă, incredibilă sursă de apreciere. Dar aceasta se poate întâmpla doar dacă îţi faci timp pentru a o înregistra, a o cântări şi apoi a o transforma în ceva de valoare. În ultimă instanţă, nu este important ceea ce se întâmplă în viaţa ta. Mult mai important este ce faci cu ceea ce se petrece în viaţa ta. Iar pentru a face ceva pozitiv în legătură cu viaţa ta, trebuie să aduni informaţii valoroase din ea.

Un alt moment potrivit pentru reflecţie este cel de la sfârşitul unor perioade majore, cum ar fi o săptămână, o lună sau un an. La sfârşitul săptămânii, încearcă să petreci câteva ore pentru a reflecta şi cântări evenimentele ultimelor şapte zile. La sfârşitul lunii, acordă acestei activităţi o zi întreagă. Iar la sfârşitul unui an – o săptămână. Cântăreşte şi reflectă asupra lucrurilor care
s-au petrecut în viaţa ta.

Oamenii rafinaţi au învăţat să adune din trecut şi să investească în viitor. Astfel viaţa devine productivă şi chiar palpitantă. Nu trăi, pur şi simplu, un alt an. Adună anii precedenţi şi investeşte-i în următorul. Nu purta, pur şi simplu, o discuţie. Adună toate discuţiile trecute şi investeşte-le în următoarea.

Pune la punct o nouă disciplină. Descoperă prin observaţie cum funcţionează lucrurile în această lume. Nu admite niciodată ca cineva să poată spune că ţi-ai trăit viaţa fără a o descoperi. S-ar putea să nu mai fii în stare să faci tot ceea ce ai descoperit, dar asigură-te că descoperi tot ceea ce poţi face.

În timp ce îţi studiezi viaţa, asigură-te că studiezi atât părţile pozitive cât şi cele negative, atât succesele cât şi eşecurile. Eşecurile vieţii noastre sunt utile doar în cazul în care suntem capabili să învăţăm lecţiile lor. Adesea, ele sunt profesori mult mai buni decât succesele.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a învăţa să facem ceva bine este să facem acel ceva prost. A face lucrurile greşit este un curs valoros în viaţă. Dar, cel mai important lucru, învaţă imediat lecţia!

Îţi sugerez să nu urmezi prea mult timp acest parcurs. Nu repeta de două ori una şi aceeaşi greşeală. Dacă poţi învăţa repede, atunci nu există un mod mai bun, mai eficient de a învăţa din experienţa personală.

Învaţă de la alţii

Un alt mod de a obţine cunoştinţe este unul indirect, prin intermediul experienţelor altor persoane. Poţi învăţa atât din succesele obţinute de alte persoane cât şi din eşecurile lor. Unul din motivele, pentru care Biblia este atât de valoroasă, constă în colecţia de povestiri umane din ambele părţi ale baricadei.
O serie de povestiri sunt denumite „exemple”. Mesajul este: fă ceea ce au făcut aceşti oameni. Cealaltă serie de povestiri poartă numele de „avertizări”. Mesajul este: nu face ceea ce au făcut aceste persoane. Ce bogăţie de informaţii!

Dacă povestea ta intră în cartea cuiva, asigură-te că este folosită ca exemplu, dar nu ca avertizare.
Există trei moduri în care cineva poate învăţa de la alţii:
1. Prin intermediul literaturii publicate, cum ar fi cărţile, casetele audio şi video.
2. Ascultând lucruri înţelepte sau prostii spuse de alţii.
3. Observând atitudinea câştigătorilor sau a învinşilor.
Să analizăm fiecare dintre aceste domenii.

Cărţi şi casete

Toţi oamenii de succes, pe care i-am întâlnit, sunt buni cititori. Citesc, citesc, citesc. Curiozitatea lor îi îndeamnă să citească. Pur şi simplu, trebuie să ştie. Ei caută, în mod constant, noi modalităţi de a deveni mai buni. Iată o frază de care trebuie să-ţi aminteşti permanent: toţi liderii sunt cititori.
Ce timpuri fantastice trăieşte generaţia de azi! Acces nelimitat la multitudinea de cărţi de succes, la publicaţiile electronice, la casete audio şi video. Această generaţie nu ştie ce înseamnă cenzura. Sistemul comunist avea grijă să-i radă în cap pe oameni, pentru a rămâne agramaţi, pentru a nu înţelege ce sistem diabolic îi conduce. Tinere, fii ca un burete, citeşte, citeşte, citeşte! Aculează informaţie utilă pentru obţinerea succesului.

Ştii că există mii de cărţi pe teme precum a fi mai puternic, mai decis, a fi un vorbitor mai bun, un lider mai eficient, un iubit mai bun, un om mai influent, cum să găseşti un prieten, cum să devii mai rafinat, cum să porneşti o afacere şi mii de alte subiecte utile? Şi totuşi, foarte mulţi oameni nu utilizează această bogăţie de cunoştinţe. Cum îţi explici aceasta?
Ştii că sute de oameni de succes şi-au pus pe hârtie poveştile lor, apte să-i inspire pe alţii? Şi totuşi oamenii nu vor să le citească. De ce? Cum îţi explici aceasta?
„Tipul” nostru este ocupat. El spune: „Ei bine, da. Dar dacă ai lucra acolo unde lucrez eu, ai ajunge târziu acasă. Va trebui să mănânci ceva, să te uiţi puţin la televizor ca să te relaxezi şi apoi să te bagi în pat. Nu ai cum să stai treaz jumătate de noapte şi să citeşti, să citeşti, să citeşti”. Şi tipul acesta a întârziat cu achitarea facturilor de plată. Este un bun muncitor, trudeşte din greu, este sincer. Ascultă atent! Poţi să fii sincer şi să munceşti din greu toatză viaţa şi totuşi să sfârşeşti falit, derutat şi în încurcătură. Trebuie să fii mai mult decât un muncitor bun. Trebuie să fii un bun cititor!

Acum, nu trebuie să citeşti cărţi jumătate de noapte (deşi, dacă eşti falit, nu este o idee proastă). Tot ce-ţi cer este să dedici zilnic treizeci de minute învăţăturii. Asta-i tot.
Vrei serios să faci ceea ce trebuie? Atunci transformă cele treizeci de minute într-o oră. Şi încă ceva important. Nu le rata niciodată. Amână o masă, dar nu cele treizeci de minute destinate învăţăturii. Cu toţii ne putem permite să trecem peste câteva mese, dar nici unul dintre noi nu-şi poate permite să piardă idei, exemple şi inspiraţie.
Biblia ne învaţă că oamenii nu pot trăi doar cu pâine. Ne spune că pe lângă mâncare, mintea şi sufletul nostru trebuie să se hrănească cu cuvinte. Din nefericire, cea mai mare parte a oamenilor suferă de malnutriţie mintală.
Unii oameni citesc atât de puţin, încât au o minte atinsă de rahitism. Nu numai că ar trebui să-ţi hrăneşti mintea, ci să te asiguri că ai o dietă mintală bine echilibrată. Nu-ţi hrăni mintea cu lucruri uşoare. Nu poţi trăi numai cu „bomboane”.
Consideră timpul acordat cititului ca pe un timp „al capturării comorii de idei”. Şi dacă cineva a găsit o scuză pentru a nu face acest lucru, cel puţin treizeci de minute în fiecare zi, atunci aş vrea s-o aud şi eu. Nici n-o să-ţi vină să crezi ce fel de scuze vei auzi!
Educă-te singur. Educaţia obişnuită îţi va oferi rezultate obişnuite. Uite care este venitul obţinut de cei care au o educaţie obişnuită şi decide dacă este ceea ce-ţi doreşti în această viaţă. Dacă nu, dacă vrei mai mult decât media, trebuie să începi să te educi singur. Alcătuieşte o bibliotecă. Una deosebită, fenomenală din punct de vedere al informaţiei pe care să o conţină. Nu uita să ai, în primul rând, Biblia cu toată învăţătura ei. O altă carte pe care ţi-o recomand este „De la idee la bani” de Napoleon Hill. Dacă nu ai citit-o încă, fă-o cât mai repede.

Vei învăţa cea mai importantă lecţie a vieţii: între cost şi valoare există o mare deosebire. Anterior, aveam obiceiul să întreb: „Cât costă aceasta?” Acum întrebarea mea sună altfel: „Cât valorează aceasta?” Din momentul când am început să-mi fundamentez viaţa pe valoare şi nu pe preţ, au început să se întâmple tot felul de lucruri importante.
Nu uita niciodată: eşti ceea ce citeşti.

De obicei, o bibliotecă, sau lipsa acesteia, îmi spune cine este persoana cu care dialoghez sau dacă acea persoană gândeşte. Alegerea cărţilor relevă gândurile predominante, dorinţele şi valorile unei persoane.
Ce spune biblioteca ta despre tine? Cititul nu este un lux, ceva făcut în timpul liber. Este o necesitate pentru cei ce vor să se dezvolte. Nu fi ca majoritatea care crede că absolvirea liceului sau a facultăţii, le dă dreptul să nu mai citească. Începe să citeşti, în mod deosebit, cărţi care te vor ajuta să-ţi eliberezi potenţialul interior.

Ascultatul

Ascultatul este un mod minunat de a învăţa. O idee nemaipomenită: găseşte o persoană care a obţinut un adevărat succes şi invit-o la masă. Şi apoi ce faci? Ai dreptate. Ascultă.

Încearcă. Cheltuieşte trei, patru sau cinci sute de lei, oferind o masă cu mai multe feluri de mâncare. Pune cât mai multe întrebări şi ascultă. Încearcă să dureze cel puţin două ore. Dacă eşti capabil să faci acest lucru, atunci vei învăţa suficiente strategii pentru a-ţi mări venitul şi a-ţi schimba viaţa.

Bineînţeles că ai dreptate. Oamenii săraci nu-i pot invita la masă pe cei bogaţi. Probabil că de aceea şi sunt săraci.
„Tipul” nostru va spune: „Dacă este bogat, să-şi plătească singur masa aia afurisită! Eu nu am de gând să cheltuiesc nici un ban. Şi în afară de asta, dacă ai lucra acolo unde lucrez eu, ai ajunge acasă târziu. Va trebui să mănânci ceva, să te uiţi puţin la televizor ca să te relaxezi şi apoi să te bagi în pat. Nu ai cum să petreci tot acest timp încercând să găseşti un bogătaş pe care să-l hrăneşti”. Şi tipul acesta a întârziat cu plata pentru facturi. Este un bun muncitor, un om care trudeşte din greu, este sincer. Însă poţi să munceşti din greu şi să fii sincer toată viaţa şi să sfârşeşti falit şi nefericit. Trebuie să fii mai mult decât un muncitor bun. Trebuie să fii un bun ascultător.

Observarea

Al treilea mod de a învăţa de la alţii este să observi. Observă cum strânge mâna cuiva bărbatul care a avut succes. Observă cum pune întrebări femeia care a avut succes. Observă comportamentul şi modul în care merg pe stradă oamenii de succes. Oamenii care o duc bine deţin obiceiurile succesului. Ei creează tiparele unui comportament de câştigător, precum cel rămas în urmă creează tiparele comportamentului de învins. Vrei să fii promovat? Observă-ţi superiorii. Vrei să câştigi la fel de mulţi bani ca şi unchiul tău? Observă cum îşi administrează banii şi stilul lui de viaţă.
Unul din motivele de a participa la seminarele oamenilor de succes este şansa de a-i observa. Nici o carte sau casetă nu poate transmite forţa silenţioasă a comunicării non-verbale.

http://www.libertatefinanciara.com/category/motivatie-si-dezvoltare/