14 iunie 2011

Modele de afaceri on-line.

Așa începem, deci primul meu articol pe blog va fi o mica caracterizare introducere sau definire al business-ului pe internet, in viziunea mea și a altor autori desigur.
Începînd cu începutul vreau să spun că business-ul on-line în principiu este același business off-line, doar că totul se produce in fața computatorului (nu ar fi corect să spun calculator deși e mai simplu). Deci are loc același schimb de marfuri și prestări servicii contra plată desigur. În continuare voi da cîteva exemple concrete:
1. Web site corporativ - Deși acest lucru nu este cu adevărat o afacere online ci mai degrabă prezența businessului off-line pe internet adica prin intermediul unui site web se pot aduce mai mulți cumpărători consumatori sau parteneri pentru afacere. Exemple pot fi site-uri informative care conțin informație despre firmă și serviciile sau produsele propuse spre vînzare, citeva exemple de site-uri corporative www.avon.com www.samsung.com www.mercedes-benz.com.
2. Servicii WEB. Servicii WEB includ: e-mail, directoare, plată online, piața online si multe altele. În această categorie putem include de asemenea, unele servicii care sunt pregătite de ordine şi ar putea fi livrate on-line: web design, design grafic, internet marketing, traduceri, cercetare de piaţă etc, veniturile sunt din taxe lunare şi vânzări. În cazul în care serviciile sunt gratuite site-uri sunt monetizate prin publicitatea plasată pe site, exemplu cunoscutul site Moldav www.999.md.
3. Magazin on-line: Prima cerință pentru a deschide un magazine on-line este sa ai produse spre vinzare, dar pe lingă asta mai sunt și alte momente tehnice dar este nevoie si de un personal adecvat pentru a construi promova si intreține magazinul. În sine acest model de magazin este mai ieftin ca unul amplasat fizic intr-un loc anumit ceea de ce aveți nevoie este doar oficiul si depozitul, ca marfă puteți să vindeți absolut totul ce se poate vinde dar mai des avem de a face cu diferite echipamente electronice sau cărti. Venitul in general vine din vinzări, achitările tot se fac on-line sau in bani gheață la primirea produsului livrat.
4. Magazin afiliat: Aspectul WEB al unui magazin afiliat este ca aceluiași magazin on-line adevărat diferența consta in faptul ca voi veți vinde produsele pe care nu le posedați si nu trebuie sa aveți grijă de sistemul plată și de livrare, la sfîrșitul lunii veți primi comisioanele pentru vinzările făcute, un tip de intermediar sau partener să-i spunem așa. Acesta este un model bun pentru a începe o afacere pe internet pentru că puteți să vindeți ce doriți nefăcînd investiții considerabile.
5. Site-uri informative. Bloguri, forumuri, știri on-line, reviste electronice, enciclopedii on-line, site-uri specializate etc, pot fi tratate ca site-uri informative. În general, informaţiile de pe internet sunt gratuite dar dacă deţineți informaţii specifice sau greu accesibile ea s-ar putea vinde, şi-ar face un profit bun. Principalul venit cu privire la site-urile informative provin din vînzarea de spaţiu publicitar, din recomandări şi din vînzări sau din programe de afiliere.


Acestea sunt doar citeva exemple de afaceri on-line, in general toate afacerile pe internet provin din off-line, dar trebuie de menționat faptul că apariția internetului a făcut o revoluție destul de importantă în domeniul business-ului. Suntem in secolul XXI socotit dea dreptul secolul tehnologiilor informaționale și parcă nu ne putem imagina viața fără un telefon mobil nemaivorbind de generația tinără care este incă în curs de formare și asupra cărora tehnologiile vor avea un impact mult mai puternic, cine știe ce servicii gen facebook sau google vor aparea in viitor aici este nevoie doar de o dorința puternica ca de la început și de un site web desigur.

Andrei.